Victor Marie Hugo

Victor Marie Hugo; 26 Şubat 1802 – 22 Mayıs 1802 yılları arası yaşamış, Sefiller ve Notre Dame’ın Kamburu gibi ünlü romanlarıyla tanınan Fransız erkek roman yazarıdır. Bütün herkesçe ünlü Fransız yazarlardan biri olarak kabul edilir.

Roman yazarlığı dışında şiirleriyle de adından söz ettirmektedir. Eserlerinin bazılarında yaşadığı zamanın politik, sanatsal ve sosyal sorunlarına yer vermiştir. Victor Hugo, hakkında en çok eser yazılan 100 kişi listesinde yer almaktadır.

Victor Hugo’nun babası Joseph Léopold Sigisbert Hugo, Napolyon zamanında orduda görev almış generallerden birisiydi. Babasının mesleği gereğince küçük yaşlardan beri birçok ülke ve şehirde yaşamak zorunda kaldı.

Victor Hugo’nun annesi Sophie Trébuchet eşinin yorucu askeri yolculukları ve birtakım anlaşmazlıklar nedeniyle bir süreliğine üç çocuğu ile birlikte Fransa’nın başkenti Paris’e taşındı.

Victor Hugo gençken aşık oldu ve annesine karşı gelerek çocukluktan beri arkadaşı olan Adèle Foucher ile gizlice nişanlandı. Annesinin ölümüne kadar nişanlı kalan Victor, annesinin ölümünden sonra evlendi ve eşiyle birlikte 5 çocuk sahibi oldu. İlk çocukları olan Leopold doğduktan kısa bir süre sonra öldü. Victor Hugo’nun en büyük çocuğu ve kızı Léopoldine, Charles Vacquerie ile evlendikten kısa bir süre sonra 19 yaşındayken öldü. Ölümü 4 Eylül 1843’te Seine Nehri’nde boğularak oldu, bu sırada kocası yanında olan Léopoldine, eşi orada onu kurtarmaya çalışırken birlikte can verdiler. Hugo kızının ölümünü okuduğu bir gazeteden öğrendi ve derin üzüntü duydu.

Bu üzüntüyü şiirlerinde dile getirdi ve kızının ölümünden sonra onun ile ilgili birçok şiir yazdı. En ünlü şiiri Demain, dès l’aube, kızının mezarına yaptığı bir ziyareti anlatır.

3. Napolyon’un 1851 yılında gerçekleştirdiği askeri darbe nedeniyle sürgüne gönderildi. Bir süre Brüksel’de, Jersey Adası’nda ve hayatının 15 yılını geçireceği Guernsey’de (Bailiwick of Guernsey) yaşamını sürdürdü. Napolyon 1859’da genel af ilan ettiğinde bu aftan yararlanmak istemeyip sürgünde kalmayı tercih etti. Napolyon’un Fransa-Prusya savaşını kaybedip iktidardan çekilmesine kadar da geri dönmedi. 1870’de Paris’e döndüğünde halk tarafında ulusal kahraman olarak karşılandı. Bu kadar ünlü olmasına rağmen 1872’de Ulusal Meclise giremedi ve kısa bir süre sonra hafif bir felç geçirdi.

Kızı Adèle akıl hastanesine kapatıldı, ve iki oğlu da öldü. Karısı Adèle 64 yaşında 1868’de “Beyin Tıkanıklığı” nedeniyle öldü. Victor Hugo 22 Mayıs 1885’te 83 yaşındayken zatürre nedeniyle hayatını kaybetti. Hugo Paris’teki Panthéon anıt mezarında Alexandre Dumas ve Émile Zola gibi ünlü ve önemli yazarlarla birlikte aynı yerde yatıyor.

 Romanları;

  • İzlanda Hanı (Han d’Islande)
  • Bug-Jardal
  • Bir İdam Mahkumunun Son Günü (Le Dernier Jour d’un condamné)
  • Notre Dame’ın Kamburu (Notre-Dame de Paris)
  • Claude Gueux
  • Sefiller (Les Misérables)
  • Deniz İşçileri (Les Travailleurs de la mer)
  • Gülen Adam (L’Homme qui rit)
  • Doksan Üç İhtilali (Quatrevingt-treize)

Yorum bırakın